Nationale Taptoe 2022 - Ahoy Rotterdam - 10 september 2022

In 2020 en 2021 heeft de tradionele taptoe, ooit begonnen in s' Hertogenbosch en via Breda al jaren geleden 'geland' in Ahoy Rotter-dam, door de pandemie geen doorgang kunnen hebben. Onder de beperkte geldende maatregelen heeft de organisatie kans gezien in september 2021 een buiteneditie te kunnen organiseren op het militaire vliegveld Soesterberg bij het Nationaal Militair museum. En dus nu gelukkig weer terug in Ahoy met een op het VK gericht thema, waarvan The Band of Irish Guard het bijzondere middelpunt had moeten worden. Door het overlijden van Queen Elisabeth II, is deze formatie, die nog nooit in Nederland had opgetreden, na de generale repetitie op donderdag (helaas voor ons bezoekers), halsoverkop naar huis vertrokken. Uniek was dat het Engelse volkslied "God Save the Queen" voorafging aan ons eigen "Wilhelmus" in de finale.  

Na de opening door het Trumpetteam Mariniers Kapel der Koninklijke Marine, gevolgd door een nummer verzorgd door de militaire bands die de strijdkrachten ter land, ter zee en in de lucht vertegenwoordigden, een optreden van de Nederlandse Politieorkest 

Een ode aan London. Gebracht door Cor Bakker, Humphrey Cambell, MAZE voices, Fabia ance Center en Johan Willem Friso kapel.

Dan, door het uitvallen van de Ieren, de enige buitenlandse vertegenwoordiging met een show en dansers, Central Band of the Czech Armes Forces en Ondras Military Art Ensemble. 

Bekijk hier de video van een deel van het optreden.


En na de fantastische ode die Cor Bakker bracht aan Tooth Tielemans een optreden van het Orkest Koninklijke Luchtmacht met Humphrey Cambell en de Maze voices met een prachtig nummer en beelden van de InVictus Games afgelopen voorjaar gehouden in Den Haag.

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht brengt in een soort big band opstelling en show met act een ode aan de Beatles en brengt het nummer Bicycle Race van Queen.

Bekijk hier de video's van een deel van het optreden.Ook het Orkest Koninklijke Marechaussee mag natuurlijk niet ontbreken.

Terug naar Engeland met een van de het Orkest Koninklijke Luchtmacht samen met Cor Bakker, Humphrey Cambell, MAZE voices en de dansers van Fabia Dance Center. 

Later voegen ook de Marinierskapel der Koninklijke Marine en Johan Willem Friso Kapel, zich bij het gezelschap en volgt een ode aan de legendarisch popmuziek van Engelse bodem, muziek van de Queen, Robbie Williams en de Rolling Stones.
Bekijk ook de video's hiervan, HIER.


Dit jaar was de Nederlandse Veteranendag extra bijzonder, omdat Z.M. de Koning aan 18 detachementen een vaandelopschrift uitreikte voor hun uitzonderlijke inzet in Afghanistan. Een korte terugblik met muziek van marine, land- en luchtmacht. Bekijk ook de video die we maakten hiervan HIER. Geniet van muziek en video.


En dan volgt de grote (video) finale met niet één maar twee volksliederen. In verband met het overlijden van de britse vorstin, spelen de orkesten voorafgaande aan het Wilhelmus, God Save The Queen. Heel bijzonder. Beleef dit bijzondere moment hier. 


In het voorpramma trad, in het kader van de Jeugdmanifestatie naast Jong Bazuin uit Leerdam, ook Jong Jubal uit Dordrecht voor ons op, voor een showbeoordeling.