Grootste muziekfestival voor jeugdkorpsen in Nederland
"Uniek en verfrissend"


Inleiding
MHM Jeugdfestival bouwt aan een eigen identiteit, kijkt naar de behoeftes in de markt van de marching bands, speelt daarop in en opereert volkomen onafhankelijk in diezelfde markt. Het zal in Juni van ieder jaar plaatsvinden en biedt Nederlandse jeugdbands de mogelijkheid om een professionele beoordeling te krijgen in drie klasses om op deze manier 'verbeterpunten' bloot te leggen. Voor de wedstrijdklasse maken we m.i.v. 2024 gebruik van de expertise en faciliteiten van de KNMO om het bekende 'appels met peren vergelijken' te voorkomen. Ons jeugdfestival is daarom uitermate geschikt als generale repetitie voor de Nederlandse Kampioen-schappen voor jeugdkorpsen georganiseerd door SMP (KNMO). De Kidsklasse en RunnersUpklasse zijn presentatieklasses, waar de jeugdbands zich aan elkaar en het aanwezige publiek kunnen presenteren zonder ranking maar met beoordeling.  

De Kidsklasse kent alleen het onderdeel show. De RunnersUp- én STARklasse kennen beide de onderdelen 'Mars' en 'Show. Uiteindelijk kan het aantal onderdelen naar vier uitgebreid worden, mits daarvoor voldoende animo is in de toekomst. Ons centraal gelegen locatie heeft er aan bijgedragen dat we konden uitgroeien tot het grootste jeugdbandevenement van Nederland. En misschien wel het leukste én meest complete. 

Jurering
Er bereikte ons wat commentaar over het feit dat sommigen wat moeite hadden met het vergelijken van het cijfer dat zij bij ons kregen en die ze twee weken later kregen tijdens het Nederlands Kampioenschap van de KNMO. Voor ons één van de redenen ons team te ontzorgen door de jurering uit te besteden aan de KNMO die met een eigen team en een modern vastleggingssysteem ons jeugdfestival van dienst kan zijn zonder dat wij onze eigen identiteit verliezen. De consequentie is wel dat voor de STARklasse het reglement van de KNMO gaat gelden en dat de daaraan verbonden naam de plaats van de STARklasse gaat innemen om transparant te kunnen zijn. Dus vanaf de komende editie JUNIORklasse.

Bijkomend voordeel.
Nu werd het advies ingesproken, overgezet naar een PC om uit-eindelijk om een USB-stick te belanden. Straks gaat de beoordeling naar een server waar de deelnemer het enkele minuten na het optreden kan dowlnloaden. Win-win dus.


Bekijk hier de promo 2023 met beelden uit 2022.


Jong Advendo


Drie klasses.
RunnersUp- en Kids-klasse-deelnemers ontvangen een digitaal 

adviesrapport met opbouwende kritieken opgesteld door alle juryleden individueel en dus geen cijfer. Vanaf 2024 in de RunnersUp-klasse naast de Show ook mogelijk om op het onderdeel Mars uit te komen
De deelnemers die uitkomen in de Juniorklasse ontvangen hetzelfde  adviesrapport + een waardering (cijfer) bepalend voor de ranking op dit onderdeel. Uiteindelijk moet dit in de ranking een cijfer opleveren met twee cijfers achter de komma.
Over uitslagen kan niet gecorrespondeerd worden.
 PROGRAMMA MHM Jeugdfestival (planning) 2024

09.30 uur: ontvangst MHM-team (bestuur, commissieleden en vrijwilligers)
10.00 uur: ontvangst juryleden
11.00 uur: de eerste deelnemers arriveren
11.45 uur: start (voor-)programma 
12.00 uur: aanvang presentatieoptredens Kids-en RunnersUplasse 
14.30 uur: uitreiking herinneringsbokaal en adviesrapport Kids-en
                 RunnersUpklasse en "Publieksprijs" RunnersUp-klasse.
                 Tevens jurybreak met twee demonstratie-optredens
15.00 uur: Wedstrijden in de Juniorklasse 'Mars' en 'Show'.                 
± 17.30u. : Opening Festival Finale met een aantal seniorenbands (toppers)
                 uit heel Nederland, een mysteryguest en de winnaar van de
                 Grote Prijs van Holland '23, Jong Pasveerkorps Leeuwarden.
                 Aanvang 5-minuten onderhoud met de juryleden Juniorklasse.
± 20.30u. : Prijsuitreiking Junior
klasse gevolgd door een optreden van de
                 winnaar van de 
Grote Prijs van Holland 2024 en Le Grand Finale.


Toegang GRATIS. Betaalde zitplaatsen 
Bestel
hier kaarten voor de overdekte zittribune. Kaarten zijn geldig vanaf 11.45u en worden omgeruild voor een festivalbandje, waardoor u zich vrijelijk over het evenemententerrein kunt bewe-gen. Iedereen met een polsbandje mag zijn/haar stem uitbrengen voor de Publieksprijs 2024 die wordt toegekend in de RunnersUp- 

klasse Show.


Publieksprijs
De aanwezige bezoekers op de zittribune stemmen, na de optre-dens in de RunnersUpklasse Show om te bepalen met welk jeugdkorps de begeerde Publieksprijs mee naar huis gaat.  

Premiereprijs
Vanaf de 4e editie wordt er een extra prijs uitgereikt in de STAR-klasse show. Aan de jeugdband die haar show voor het eerst op het MHM Jeugdfestival presenteert met de hoogste ranking, wordt de Premiereprijs uitgereikt als aanmoedigingsprijs tot vernieuwing.Winnaar 'Grote Prijs van Holland 2022 én 2023 
1e plaats STARklasse Show: Jong PasveerONZE DOELEN:   Het idee achter ons MHM Jeugdfestival

1. Wij willen de jeugdkorpsen een mooi podium bieden waarop zij zich niet alleen aan de Haarlemmermeerse bevolking, maar ook aan elkaar kunnen presenteren. Belangrijk is dat iedere muziekvereniging het maxi-male uit haar optredens kan halen. Om te toetsen of het nog beter kan, wordt een deskundige, onafhankelijke jury om hun oordeel gevraagd;


Voor meer deelnemersinformatie, de links naar de wedstrijdregle-menten en het aanmeldingsformulier, klik op onderstaande button.


- vervolg onze doelen -
2.  Wij willen de regionale jeugd graag laten zien hoe leuk het is samen muziek te maken en mooie shows neer te zetten. Ook willen we hiermee het beeld, wat zij mogelijk hebben als gevolg van de 'fanfare' in de TV-spot, wegnemen. Daarom nemen wij als organisatie het grootste deel van de reiskosten voor onze rekening voor  jeugdkorpsen die van wat verder moeten komen (TVR, >50 km enkele reis);
3. Jeugdkorpsen vinden het vaak leuk om zich op enig moment te meten aan andere jeugdkorpsen. Dat kan binnen de STARklasse van ons festival;
4.
 De jeugd te laten zien dat het bereiken van de leeftijd van 18 jaar niet het einde hoeft te zijn van hun muziekcarriére. Om een beeld te krijgen omtrent "maar wat erna" , nodigen wij voor de Festival Finale succesvolle seniorenbands uit, uit uiteenlopende genres om op te komen treden, om zo de verschillende mogelijkheden te tonen. Korpsen die hun sporen ver-diend hebben en door heel Nederland optre-den en daarbuiten, soms zelfs tijdens meerdaagse trips. Denk aan drumfanfares, drumcorps, show& marching-, mellow-, percussion-en drum&pipebands, showkorpsen en trompetter-en jachthoornkorps.

5. Ons einddoel
Met het MHM Jeugdproject willen wij uiteindelijk op termijn, in samenwer-king met enkele partners uit de plaatselijke muziekwereld, een jeugdkorps samenstellen in Hoofddorp voor de Haarlemmermeer en omgeving. 


Locatie / Accomodatie 
Ook in 2024 organiseren wij het festival op dezelfde goed bereikbare lo-catie (auto en OV) als het MHM Jeugdfestival 2022/2023 en de Taptoe Haarlemmermeer 2021, met een toereikende accomodatie, met voldoende parkeerruimte en kleedruimte voor alle deelnemende vereningen (per onderdeel), een geluidsinstallatie en een net/schoon uitgiftepunt voor drankjes, broodjes en snacks.


Enkele reacties van deelnemers aan het 2e MHM Jeugdfestival (2023):
Wij hebben genoten van het optreden en van het festival.
   (Jong Excelsior)
We hebben het evenement als enorm leuk ervaren. Top
  organisatie  ook, complimenten!

   (Showband Jong Holland junioren)
Ontzettend bedankt voor het organiseren van dit geweldige fes-
   tival: wat was het een feest en wat hebben onze leden en supporters
   genoten. Het was voor ons de 1e keer maar zeker niet de laatste.
   (Jong Vijos)

Complimenten (aan iedereen binnen jullie organisatie) voor    
   wederom een goed georganiseerd evenement.
   Het mooie weer maakte het extra mooi 🌞🌞🌞
   Wat fijn dat jullie ons hebben kunnen ophalen. Dat scheelt
   enorm in de kosten.
   
(Jong Pasveer)
 
* Onze jeugd heeft erg genoten van jullie festival in Hoofddorp.
   Alles 
was mooi geregeld. De locatie was echt top! We zijn tevreden
   huiswaarts gekeerd met 
een erg mooi resultaat. Hier kunnen we
   trots op zijn. 
 
   (Jong Bicycle Showband Crescendo)


Winnaar Publieksprijs 2023 in RunnersUpklasse Show 
Jong Kamper Trompetter Korps


Niet in de gelegenheid geweest om het jeugdfestival te bezoeken? 
Klik dan hier om het evenement terug te kijken.


De uitslagen van het Nationaal Kampioenschap 2023 voor jeugd-bands in Huizen op zaterdag 24 juni 2022 georganiseerd door de
SMP (KNMO) was:
SHOW

1.
 Jong Pasveer - Leeuwarden       - 85,75 pnt
2. Jong DVS - Katwijk                      - 82,21 pnt

3. Jong Flora Band - Rijnsburg      - 80,21 pnt
4. Jong Advendo - Sneek               - 79,17 pnt
5. Jong Jubal - Dordrecht
6. Jong Rijnmond - Sliedrecht
7. Jong Beatrix - Hilversum

MARS
1. Jong Floraband - Rijnsburg
2. Jong DVS - Katwijk
3. Jeugdband Adest Musica - Sassenheim


KNMO / SMP 2022
Tijdens het Nationaal Kampioenschap 2022 voor jeugdbands in Dordrecht op zaterdag 24 juni 2022 georganiseerd door de SMP was het 'stuivertje wisselen'. Uitslag: 
1. Jong Advendo - Sneek
                              2. Jong Pasveer - Leeuwarden
                              3. Jong Jubal - Dordrecht

WERELD MUZIEK CONCOURS 2022
Vervolgens waren er in Juli het WMC in Kerkrade showwedstrijden, waar Jong Pasveer en Jong Advendo als enige tegen elkaar streden.
Uitslag Jeugddivision:

1. Jong Pasveer 
2. Jong Advendo 
In 2022 mogelijk gemaakt door: